Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do naszego kraju. Coraz częściej na naszych stołach gości ten fenomenalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których potraw.
Wino online)
Które wino serwować do przystawek?
Jeśli zaczynamy od przystawek, najodpowiedniej postawić na rozkoszne, białe wino, jakie powinno być dobrze schłodzone. Od tej zasady jest niemniej jednak wyjątek: jeżeli przystawki dosmaczone są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.
Wino białe
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino w kartonie
Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara zasada mówi, iż do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, iż nie jest to sztywna reguła. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana lub z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.