Prawdziwie włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w kraju najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, pożywne i ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie dania jak pizza imakarony. Bardziej wrażliwi goście smakują równie pyszne potrawy takie jak tortellini, polentę i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją warto zwrócić uwagę na elementów: jak wiele składników naprawdę pochodzi z Włoch, czy w menu znajdują się też mniej popularne potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata różnorodność i potrawy z różnych zakątków Włoch. W dobrej restauracji poczujemy prawdziwy smak Włoch.
Włoska kuchnia jest łatwa, co nie zmienia tego, że że nie jest pyszna Z pewnością można stwierdzić, że jest to przepyszna kuchnia z Europy .
Aromatyczne wino włoskie
Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna ignorować wina. Posiłek z całą pewnością powinien obejmować również wino. Lampka alkoholu to dla Włochów standard. Gdzie zjeśc w Krakowie Klasyczne wina włoskie to przede wszystkim trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta oraz cagliari z Sardynii. Włoska restauracja – o ile naprawdę ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć różnorodny wachlarz win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Mając ochotę zrozumieć fenomen kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która potrafi przyrządzić nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film